pátek 6. února 2015

Cuba #part3

HAVANA

 
 Další příspěvek o Kubě, dnes se zaměřím na hlavní město, tedy Havanu. V Havaně jsme strávily celý jeden den jak ve staré, tak v nové části města. K mému údivu se nová část od té staré téměř vůbec neliší. Havana je sama o sobě kouzelné město, má jedinečnou atmosféru a pro turisty je rozhodně velkým lákadlem. V tomto článku bych vám, kromě povídání o Havaně, chtěla alespoň trochu přiblížit situaci a život na Kubě. Jak už jsem řekla, Havana a Kuba celkově je pro turisty velkým lákadlem. Nabízí nám možnost poznat úplně jiný svět, stará americká auta, azurově modré moře, palmy... zní to jako ráj a ano, pro turisty to ráj opravdu je. Jenže jakmile uhnete z hlavní ulice, poznáte opravdový život kubánců, chudobu a strašné životní podmínky. Pro zajímavost jsme se šly podívat do jednoho z asi tří obchodů pro celé Varadero a veškerý sortiment tvořilo víno, rum, cola, fanta a nějaké sušenky. Další druhy potravin kubánci dostávají na příděl. Aby toho nebylo málo, nemají povolené mít doma internet a vůbec celkově na Kubě se k wifi dostanete jedině v lepších hotelech a to většinou za dost vysoký poplatek. MMS zprávy a skype jsou blokovány stejně jako telefonní signál. Když jsme se zeptaly naší tamní průvodkyně na měsíční příjem kubánců, dost se zdráhala odpovědět. Způsob, jakým obhospodařují pole mi připomínal kresbičku Přemysla Oráče v učebnici dějepisu. A tak dále. Takže pro turisty Kuba rozhodně ano, ale pro každodenní život ne!
Zpátky k Havaně... Nejprve jsem prošly starou část města přes  Plaza San Francisco de Asis, Plaza Vieja a Plaza de Armas. Poté jsme autobusem přejely do staré části, kde jsem měly oběd a poté jsme pokračovaly ke kapitolu, na Plaza de Revolución a navštívily jsme muzeum rumu. A abych nezapomněla, cestou do Havany jsme ochutnaly prý nejlepší piña coladu široko daleko, podávanou v ananasu a musím říct, že nic tak dobrého jsem už hooodně dlouho neměla. :)
 
 
Video opět doporučuju přepnout do HD kvality. :)
 
 
SHARE:

4 komentáře

  1. Ty fotky i video jsou super. Ale nevím co k tomu říct, mám z toho rozporuplné pocity, z toho jak tam ti lidé žijí a co se pak prezentuje turistům, a to se netýká jen Cuby, ale i jiných zemí..

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  2. včera som objavila tvoj blog a je dokonalý ♥ máš skvelý štýl písania :) fotky sú samozrejme krásne a závidím ti (v dobrom) tú kubu :) jedným z mojich snov je dostať sa tam
    janesworldblog

    OdpovědětVymazat

Blog Layout Designed by pipdig