úterý 20. února 2018

ČESKO vs. SKOTSKO - co je jinak?

Tak jo, už je to asi rok a půl, co bydlím v Británii, respektive ve Skotsku, a dnes jsem se s vámi rozhodla sdílet několik odlišností od Česka, nebo alespoň od prostředí, ve kterém jsem já vždy pohybovala.

 1. Nůžky do dřezu
Nůžky se tu  spíše než za kancelářskou či školní potřebu považují za nádobí a umývají se běžně ve dřezu.

2. Přání k narozeninám
Podávání rukou při přání tu nevedou a neznají. Když jsem se o to ze zvyku pokusila, byla jsem všem za blázna.

3. Toastový chleba
Minulý rok jsem měla tu možnost pracovat v Tescu v oddělení "bread and cakes" a seznámit se tak s asi padesáti druhy toastovýho chleba. Na chleba, který se alespoň trochu podobá tomu, na který jsme zvyklí v Česku, se musí pořádat opravdový hon.

4. Polonahý slečny s instagramovým make-upem
Tohle je živočišný druh sám o sobě, vyskytující se na Britských ostrovech v pozdních večerních hodinách. Do klubů se tu chodí z pravidla na vysokých jehlách a minišatech, nebo ještě lépe v sukni s vysokým pasem a podprsence. Bez umělých řas, téměř mono obočí a highlighteru by to nešlo. Jo a slovo bunda je jím neznámé i v zimních měsících.

5. Řada na autobus
Místo toho, aby lidi na zastávce stáli v chumlu, se řadí do řady a neexistuje, aby někdo někoho předběhl.


6. Nemůžete jet na černo
Do autobusů se nastupuje pouze předními dveřmi přes řidiče, u kterého si přímo koupíte jízdenku. Při výstupu každý řidičovi poděkuje.

7. Buď studená, nebo teplá
Oddělené kohoutky jsou pro Británii typické a řeknu vám, že vyladit tok vody tak, aby jste pod ní buď neomrzly, nebo se neuvařili je vždycky fakt porod.

8. Skotům není zima
Žiju společně s dvěma skotskýma holkama a já jsem ta, která nejvíc utrácí za teplo ve svým pokoji.

9. Hygiena
Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale většina Skotů, hlavně holek, se sprchují jednou za dva dny bez ohledu na jejich fyzickou aktivitu.

10. Létu tu neexistuje
Nejteplejším měsícem v roce je většinou květen. 17 stupňů v letních měsících jsou pro ně tropy.

Víc mě toho už momentálně nenapadá, ale pokud by se vám tento typ článku líbil, ráda někdy napíšu pokračování. Budu ráda, když mi dáte do komentářů vědět, jestli by vás třeba zajímalo něco víc o studiu a celkově životu v zahraničí.

SHARE:

2 komentáře

  1. Ve Španělsku jsou polonahý slečny s instagramovým make-upem taky docela obvyklým druhem a já se pak cítím blbě kdykoli vyjdu po desáté hodině večerní ven v riflích a jen s řasenkou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, fakt se mi moc líbil! Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco víc o Skotsku :D

    Jdu si za svým snem
    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat

Blog Layout Designed by pipdig